Klimaatvragen

Is klimaatverandering niet iets van alle tijden? Waarom gaat klimaatverandering steeds sneller en sneller?  En wat zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde voor Nederland?

Antwoorden op deze vragen zou je kunnen vinden onder artikelen, boeken, podcasts en documentaires of in de lijsten die wij hebben samengesteld. Maar we begrijpen ook dat je soms even snel een antwoord wil.

Voor directe en ook zeer uiteenlopende vragen1Enkele voorbeelden: Hoe houd ik de moed erin ondanks het klimaatnieuws? Kunnen we woestijnen leefbaar en productief maken met behulp van zeewater? Hoe realistisch is het dat de luchtvaart ooit emissieloos zal worden? kun je heel gemakkelijk terecht bij het initiatief KlimaatHelpdesk. Klimaathelpdesk is opgericht door een groep van wetenschappers. Zij geven antwoorden op vragen die te maken hebben met heel veel verschillende dingen die te maken hebben met klimaatverandering. Hun antwoorden worden dan weer door anderen gecheckt, zodat het wetenschappelijk gewaarborgd wordt. Je kunt bovendien ook zelf vragen indienen!

Daarnaast is Klimaatveranda.nl is een website (opgezet door Bart Verheggen, schrijver van het boek Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering) met veel wetenschappelijke achtergronden over klimaatverandering. 🆕 Klimaatnieuws.info vat Engelse artikelen op het gebied van klimatologische veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van biodiversiteit plaatsen. Ze hebben ook een nieuwsbrief met een overzicht van relevante artikelen uit de buitenlandse pers die in de periode daarvoor zijn gepubliceerd.🆕

Klimaat.website verzamelt automatisch alle Nederlandstalige artikelen waar het woord ‘klimaatverandering’ in voorkomt. 

Databases

Onderstaande databases geven goede overzichten over de staat van het klimaat:

  • Climatetrace.org is een internationale database dat op basis van satellietbeelden, data-analyse, remote intelligence en artificiële intelligentie (per land, sector en jaar) helder in kaart brengt. 🆕
  • Het KNMI heeft een Klimaatdashboard opgesteld, dat in één opzicht de gemiddelde temperatuur, de trends, verwachtingen en verschillende klimaatscenario’s voor de toekomst weergeeft. 
  • Voor Engelstalige verdieping kun je kijken op influencemap voor een overzicht van verschillende bedrijven en hun lobby’s tegen het klimaat.
  • Ourworldindata is een wetenschappelijke, mondiale dataset waarin klimaatverandering in duidelijk grafieken weergegeven wordt.
  • Op Sustainable Developmentgoals(SDG) Tracker 2 De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs – Sustainable Development Goals) zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Dit gaat bv. over ongelijkheid en honger, maar ook klimaatactie kun je zien hoe het gaat met de SDGs in de wereld
  • Hier vind je een overzicht van ‘s werelds 100 meest vervuilende individuen.
Heb je een tip, zoals een goede petitie? Je kan ook altijd mailen naar info@groenhuiswerk.nl.