Lees, Kijk & Luisterlijsten

Op deze pagina vind je vier ‘lijsten’ met boeken, artikelen, podcasts en documentaires die verschillende oorzaken en gevolgen van klimaatverandering aankaarten. De eerste kan gezien worden als een ‘basis’. De daar op volgende lijsten snijden meer verschillende thema’s aan en brengen meer verdieping

Lijst 1

Boeken

Artikelen

Door Jelmer Mommers – een helder overzicht over de meest voor de hand liggende problemen die klimaatverandering teweeg brengt.

Door Sarah Haaij – artikel dat aan de hand van een casus duidelijk laat zien wat het Europese beleid is in de ‘Global South’ en wat daar de gevolgen van zijn. 

Jaap Tielbeke legt in deze voorpublicatie van zijn boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ duidelijk uit waarom klimaatverandering niet bij het (consumenten)gedrag van individuen begint, maar dat we gezamenlijk druk moeten zetten op het systeem.

Interview met de Zweedse hoogleraar Johan Rockström over de onevenredige bijdrage van de rijke elite en hoe de coronacrisis en de klimaatcrisis niet gescheiden kunnen worden.

Documentaires

Getuigenis van David Attenborough over de staat van het klimaat en de aarde. Te zien op Netflix.

Must-see over een vergeten probleem: overbevissing en de verwoesting van de oceanen. Te zien op Netflix.

Over het onrecht en de milieu- en gezondheidsschade veroorzaakt door milieu-racisme, een urgente documentaire over Nova Scotiaanse vrouwen die vechten voor hun gemeenschappen, hun land en de toekomst. Te zien op Netflix. [Trailer].

Podcasts

Van het politieke blog Stuk Rood Vlees – klimaatprofessor Bart Verheggen vertelt over zijn boek ‘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering’.

Voorgelezen artikel van politicoloog Stijn Klarenbeek waarin wordt uitgelegd dat gedrag niet de eindoplossing is tot klimaat, maar dat er grotere oplossingen nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan.

Lijst 2

Boeken

Artikelen

Dit artikel laat duidelijk zien hoe ogenschijnlijk kleine, onbelangrijke dingen een grote invloed hebben op het klimaat.

Commentaar van Jelmer Mommers en Thomas Muntz op een IPCC-rapport uit 2014, dat helder tegen het idee in gaat dat de markt het klimaatprobleem kan oplossen en dat overheden het stuur in handen moeten nemen.

Twee korte essays uit het boek ‘Nu het nog kan‘ van Extinction Rebellion. Tim Middendorp is oud commandant der strijdkrachten en heeft in het buitenland gezien waar klimaatverandering toe leidt en welke (veilig)heidsproblemen dat oplevert. Schrijver Babah Tarawally heeft zelf meegemaakt hoe klimaat, oorlog en vluchtelingen verbonden zijn: “Het klimaat is het luciferdoosje, de oorlog is degene die afstrijkt. Vluchtelingen zijn het ontstoken vuur.” 

Vlees eten, in grote auto’s rijden… Ideeën over wat het betekent om een ‘echte’ man te zijn staan een duurzamere wereld in de weg, zegt Lieke Knijnenburg.

Documentaires

Documentaire op Netflix dat laat zien hoe ongelooflijk snel het koraal afsterft en welke destraseuze gevolgen daar aan verbonden zijn.

Meerdere afleveringen van VPRO Tegenlicht waarin meerdere oplossingen voor klimaatverandering worden belicht. Thema’s zoals een duurzame economie, waterstof en hoe af te gaan van onze aardgasverslaving worden hierin besproken.  

Een blik op hoe klimaatverandering invloed heeft op onze omgeving en wat de samenleving kan doen om het uitsterven van bedreigde soorten  een halt toe te roepen en om de ecosystemen te beschermen. De documentaire volgt Leonardo DiCaprio, de vredesambassadeur voor de Verenigde Naties. [Trailer]

Podcasts

Meerdere podcasts van het Wetenschappelijke bureau van GroenLinks met gesprekken met verschillende gasten over het eerlijker en duurzamer maken van de wereld.

Abonneer hier via Spotify.

Podcast die zowel een onbekend probleem aankaart, maar ook ingaat op klimaatpsychologie: “Want hoe vertel je een verhaal dat wel acuut is, maar niet nieuw?”

Luister hier via Spotify.

Lijst 3

Boeken

Artikelen

Analyse van OneWorld waarin de schadelijke rol van ABP wordt beschreven. Direct meer weten of doen? Kijk bij ‘Vanuit je stoel actievoeren

Jelmer Mommers laat in dit stuk zien wat de (politieke) consequenties voor landen die afhankelijk zijn van hun olie-industrie, en welke rol de wereldmarkt hier in speelt en kan spelen.

Kort artikel in NRC Handelsblad over de toename van dode zones in oceanen: plekken waar geen zuurstof en daardoor geen leven meer mogelijk is. 

Documentaires

Baanbrekende documentaire over de uitbuiting van kledingwerkers en het milieu door fast fashion.

Prachtige achtdelige natuurdocumentaire met David Attenborough als verteller over de flora & fauna op onze planeet, vaak gekoppeld aan de gevaren van klimaatverandering. Te zien op Netflix.[Trailer].

Podcasts

Podcast-reeks over de noodzaak van een inclusieve klimaatbeweging.

Abonneer hier via Spotify.

Podcast van De Correspondent met Rutger Bregman en Jesse Frederik. In deze aflevering gaan ze in gesprek met Bas Eickhout, Fractievoorzitter voor de Groenen in het Europees Parlement. 

Luister hier de eerste aflevering (11-05-2019) met Eickhout via Spotify.

Klik hier voor de Spotifylink naar de tweede aflevering met Eickhout, over hoe de overheid het rijden in supervervuilende SUV’s bevordert, hoe een label voor duurzame financiële investeringen eruit kan zien en een stevige discussie over kernenergie.

Lijst 4

Boeken

Artikelen

Racisme zit niet alleen in (politie)geweld, maar ook in onze omgang met het milieu. En net als geweld is dat niet alleen een ‘Amerikaans probleem’. Ook hier dragen gemarginaliseerde mensen veruit de meeste gevolgen van milieuvervuiling.

Klimaatverandering treft sommigen meer dan anderen. Dat is geen toeval: het is ‘klimaatracisme’ en ‘klimaatseksisme’ te noemen. Waarom is hier niet meer ophef over?

Ondernemer Ama van Dantzig was al bezig met ‘climate justice’ voordat het een gangbare term was. Met Dr. Monk brengt ze in Ghana een rechtvaardige klimaatbeweging op gang. ‘Traditionele kennis over de omgang met de natuur is daar uitgewist in de naam vooruitgang’.

Documentaires

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen er in de zomer waterwegen vrij die schepen leiden naar grondstoffen die eerder niet te winnen waren.

De bekroonde documentaire The Condor & The Eagle en de impactcampagne ‘No More Sacrificed Communities’, geven het isolement en de onmacht die velen voelen weer over de huidige gezondheids- en raciale crises. Ze brengen ons samen in deze uitdagende tijden en herinneren ons aan onze diepe onderlinge verbondenheid met de aarde en met elkaar.

 
Chirio Geuzebroeks onderzoekt met ernst en diep respect de cultuur van Bolivia en haar activisten. 

Podcasts

Kluwen is een filosofische podcast over de knopen van het mens zijn. In deze aflevering is Chihiro Geuzebroek. Wat hebben klimaat en racisme met elkaar te maken?

Aflevering 46 – Over klimaat, feminisme en klimaatfeminisme (en of course: bloed). Met Kim van Sparrentak.

Heb je een tip, zoals een goede petitie? Je kan ook altijd mailen naar info@groenhuiswerk.nl.