Hoe werkt het?

Eilanden in Micronesië die niet meer komen te bestaan, steden als Shanghai, Hong Kong en New York die onder water lopen, honderden miljoenen klimaatvluchtelingen, stervend koraal, 38 graden in Siberië en $600 triljoen aan klimaatschade. En dat allemaal vanwege een paar graden opwarming1David Wallace Wells – The Uninhabatle Earth/De Onbewoonbare Aarde. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal en wat kunnen we hier tegen doen? Lees hieronder hoe!

1.

De eerste stap naar verandering is realiseren wat er aan de hand is.

Klimaatverandering is een bekend probleem, maar tegelijkertijd een probleem dat moeilijk is écht door te laten dringen. Er is sprake van een kloof tussen ‘weten’ dat er een probleem is en het ‘realiseren’ dat van iedereen actie nodig is. Om hiertussen een brug te slaan zijn de juiste middelen nodig: te beginnen met kennis die alle problemen in kaart brengt. 

Groen Huiswerk biedt daarom een overzicht van artikelen, boeken, podcasts en documentaires. Omdat het lastig is door de bomen het bos te zien, hebben we alvast een selectie gemaakt in onze lees-, kijk- en luisterlijsten. Deze bieden voor ieder wat wils wat betreft thema en verdieping. Volg ons ook op Instagram, Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

2.

afbeelding eilandjes

De tweede stap naar verandering is begrijpen hoe de maatschappij in elkaar steekt.

De klimaatcrisis is een gevolg van politieke keuzes. Toch worden we vooral opgevoed met het idee dat onze consumptie het probleem kan oplossen: koop duurzaam, douche kort en rijd elektrisch. Dat is goed, maar er is veel meer nodig dan een ander consumptiepatroon.2We koersen immers nog steeds ruim onder onze Parijs-doelen! Het KNMI becijferde laatst dat we de 1.5 graden zelfs al misschien over 9 jaar bereiken. Hoewel het maken van groene keuzes natuurlijk goed is, is dat helaas niet voldoende. Consumenten zijn een deel van het geheel dat het klimaat doet opwarmen. Daarnaast hebben de industrie, hun lobby’s en de politiek veel meer macht dan heel veel consumenten bij elkaar. Elk individu heeft inderdaad een (belangrijke) stem. Maar waar een stem tijdens de verkiezingen bijvoorbeeld nog 1 stem op de 8 miljoen is, zijn de keuzes van één consument veel kleiner. Daar ben je slechts één iemand van de 7 miljard mensen, en speel je ook nog tegen bedrijven en lobby’s die er alles aan doen de consumenten te manipuleren. Op Groen Huiswerk zal je daarom geen handleidingen vinden over hoe jij jouw voetafdruk kan verkleinen. 3Maar het is natuurlijk wel hartstikke goed om je voetafruk te verkleinen! Het is alleen niet de focus van deze website.

Klimaatproblematiek is een maatschappelijk probleem en gaat over veel meer dan de uitstoot van broeikasgassen en de opwarming van de aarde. Armoede, kapitalisme en racisme zijn er ook nauw mee verbonden. Op het eerste gezicht is dit misschien niet voor iedereen duidelijk, maar ook daarover vind je meer in de overzichten. Om echt tot een groenere en rechtvaardigere wereld te komen, is het daarom belangrijk dat we begrijpen hoe de maatschappij in elkaar steekt, dat we daar onderdeel van zijn en dat we die kunnen beïnvloeden. 

3.

De derde stap naar verandering is overgaan tot actie.

Jíj kan écht iets betekenen. In een democratie leven betekent dat je invloed kan uitoefenen op de samenleving. Als burger hebben we een stem die we dagelijks kunnen laten horen met de mensen om ons heen en met de maatschappij. Het gaat er alleen nog om waar  en hoe jij kan helpen op een manier die bij jou past!

We hebben op Groen Huiswerk allerlei groepen en organisaties gebundeld. Er wordt al veel gedaan, maar er is altijd een tekort aan mensen die zich inzetten voor een groene en rechtvaardige wereld. Welke organisaties er (bij jou in de buurt) zijn, hoe je zelf iets kunt opzetten en wat jij nu vanuit je stoel kunt doen, kun je vinden onder Doe. Tijd voor actie!