Artikelen
Op deze pagina vind je enkele artikelen per thema die zoveel mogelijk de problematiek proberen te dekken. Er wordt heel veel geschreven over klimaatverandering, dus deze selectie is allerminst uitputtend. In het Nederlands wordt helaas (te) weinig geschreven over thema’s als klimaatonrechtvaardigheid, klimaat & migratie en klimaatracisme, deze zijn dan ook in beperkte mate aanwezig op deze lijst. 1Oneworld.nl schrijft hier het meest over. In onderstaande selectie hebben we daarnaast zo veel mogelijk gebruik gemaakt van NOS en NU.nl. Met name NU.nl heeft namelijk een sterke klimaat-redactie.
Op onze sociale media plaatsen we regelmatig de nieuwste artikelen, analyses en diepgravende onderzoeken. Volg ons via onderstaande links om op de hoogte te blijven!
Algemeen
- Zeven ingrijpende gevolgen van een steeds warmere aarde (28-05-2019) – De Correspondent
- Worstcasescenario voor klimaat komt beste overeen met werkelijkheid (11-08-2020) – NU.nl2Bij het doorrekenen van de gevolgen van klimaatverandering, kan het beste worden uitgegaan van een hoge uitstoot van broeikasgassen en relatief sterke opwarming. Het meest pessimistische scenario sluit het beste aan op de waargenomen uitstoot en bestaande klimaatplannen tot halverwege de eeuw, laat Amerikaans onderzoek zien.
- Wat een halve graad meer of minder opwarming betekent voor Nederland (08-10-2018) – NOS.nl
- David Wallace-Wells: Klimaatverandering zal ons allemaal raken, ook jou (november 2019) – Brainwash.nl
- Onderzoekers: Elke graad opwarming aarde kost miljard mensen leefgebied (06-05-2020) – NU.nl 3Als de aarde de komende vijftig jaar in het huidige tempo blijft opwarmen, komen in het somberste scenario zo’n drie miljard mensen in de problemen: hun leefgebied is dan in 2070 te warm om er te kunnen leven, concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
- Klimaatmodellen uit jaren zeventig voorspelden huidige opwarming al (11-12-2019) – NU.nl
- VN: Temperatuur op aarde kan komende vijf jaar al met 1,5 graden stijgen (09-07-2020) – NU.nl4De wereldwijde temperatuur kan in de komende vijf jaar al 1,5 graden boven het pre-industriële niveau uitkomen, blijkt donderdag uit een klimaatrapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), het klimaat- en weerbureau van de Verenigde Naties (VN).
- Het grootste probleem van klimaatdestructie is de geleidelijkheid ervan (26-07-2020) – Brainwash.nl
- Coronadip in uitstoot CO2 is verwaarloosbaar, wereld koerst af op 3 graden warmer (09-12-2020) – Trouw 5De klimaatboodschap van VN-organisatie Unep is uiterst zorgelijk. Landen doen onvoldoende om gevaarlijke opwarming tegen te gaan, ook in de herstelplannen voor de economie na Covid.
Ecologie
- Hoe redden we de biodiversiteit (en dus onszelf)? (29-10-2020) – OneWorld6Grote diersoorten zagen hun aantallen in een halve eeuw tijd met bijna 70 procent afnemen – door toedoen van de mens. Herstellen we die biodiversiteit niet, dan zijn ook wij binnen 100 jaar verdwenen. Hoe kunnen we het tij nog keren?
- Tien visdrama’s om je bewust van te zijn – (27-09-2016) – De Correspondent 7Visslavernij, vissubsidies, plastic in je vis, wilde-vis-etende kweekvis, overgedimensioneerde vissersboten met oorlogstuig – het viswezen is geen pretje. Duizend problemen, één oorzaak: overbevissing.
- Honderd keer hoger overstromingsrisico voor tropische kusten in 2050 (21-01-2020)- NU.nl8Langs de randen van ‘s werelds grootste ijskap verdwijnt de laatste jaren steeds meer ijs in zee. Zet die trend door, dan krijgen vooral de tropen al rond het midden van de eeuw een honderd maal zo grote kans op extreem hoge waterstanden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht.
- De quota worden duur betaald (10-02-2021) – De Groene Amsterdammer 9Wereldwijd kwijnen kleine vissers weg omdat de reuzen de zeeën inpikken. Nergens zijn de gevolgen zo zichtbaar als in Faeröer. De macht van de bulkvissers reikt er tot in de politiek. ‘De multinationals uit IJsland en Nederland hebben hier nu een soort koninkrijk.’
- Drie jaar droogte levert enorme ‘onzichtbare’ schade op aan natuur (20-08-2020)- NU.nl10De aanhoudende droogte heeft de natuur forse klappen toegebracht, vertellen hydrologen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten donderdag in gesprek met NU.nl. Gevreesd wordt dat veel zeldzame soorten amfibieën en vlinders zijn verdwenen, terwijl ook veel meer bomen zijn gestorven en heide afstierf. “Steeds vaker tref je berken zonder blad aan.”
- Ook Europese insecten zijn kwetsbaar voor oplopende temperaturen (16-06-2020) – NU.nl11Insecten gaan wereldwijd hard achteruit. Bij ons is intensieve landbouw de voornaamste oorzaak, maar mogelijk wordt de rol van klimaatverandering onderschat, staat in een nieuwe Zweeds-Spaanse studie. Niet alleen in de tropen, maar ook in Europa kan zomerhitte een zware wissel trekken.
- Als de aarde te warm wordt kunnen deze 11.500 soorten riviervissen nergens heen (16-03-2021) – Trouw
- Hoe walvispoep klimaatverandering tegengaat (26-07-2017) – De Correspondent
- Zomerdroogte neemt (ook) toe door snellere plantengroei in voorjaar (16-06-2020) – NU.nl12We hebben alweer twee weken zomerse buien, maar de Nederlandse bodem heeft desondanks nog een behoorlijk neerslagtekort. Dat neerslagtekort hangt niet alleen af van de hoeveelheid regen, maar ook van de verdamping. En daar spelen effecten van klimaatverandering op.
- Miljoenen soorten met uitsterven bedreigd. Wat kunnen we doen? (06-05-2019) – NOS13Een miljoen van de naar schatting acht miljoen dier- en plantensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dit vormt een flink risico voor het menselijk leven, blijkt uit een groot wereldwijd wetenschappelijk onderzoek van de Verenigde Naties. Het is volgens de onderzoekers een direct gevolg van ons eigen handelen, zoals land- en zeegebruik, klimaatverandering en vervuiling.
- Vissen op nemo’s (15-01-2020) – De Groene Amsterdammer14Miljoenen tropische siervissen en talloze stukken levend koraal vliegen jaarlijks Schiphol binnen. Vanuit Nederland worden de dieren over heel Europa verspreid, waar ze in aquaria van liefhebbers belanden. De wereldwijde handel kan volgens marinebiologen langdurige ecologische schade veroorzaken.
- Sprinkhaanzwermen nu op drie continenten, waardoor plaag blijft groeien (07-07-2020) – NU.nl15Met orkanen en overvloedige regenval werd in 2018 in Oman de kiem gelegd voor een sprinkhanenplaag die, verdere weersextremen en overstromingen volgend, zich inmiddels heeft verspreid over delen van Zuid-Amerika, Afrika en Azië. En juist daarom is het einde niet in zicht, denken landbouwdeskundigen van de VN, die vrezen voor grootschalige voedseltekorten.
- Vissers, glip niet door de mazen van de wet (05-06-2019) – NRC
- Wat een halve graad meer of minder opwarming betekent voor Nederland (08-10-2018) – NOS.nl
Goed nieuws
- Een klimaatneutrale samenleving onmogelijk? De Britten zijn al halverwege (29-03-2020) – NU.nl
- Goed nieuws: de coronacrisis biedt kansen voor het klimaat. Beter nieuws: die plannen liggen er al – (12-11-2010) – De Correspondent 16Onder het motto van het ‘algemene belang’ handelt het kabinet te vaak in het voordeel van het grootbedrijf, stelt econoom Dirk Bezemer vast. En dat gaat ten koste van investeringen in onderwijs, zorg en de rechtspraak en klimaatbeleid. De coronapandemie biedt kansen om daar verandering in te brengen.
- VS en China willen samen klimaatverandering aanpakken 18-04-2021 – Parool17Het statement komt na een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aan Shanghai van vorige week. ‘De Verenigde Staten en China zijn vastbesloten om met elkaar en met andere landen samen te werken om de klimaatcrisis aan te pakken, met de ernst en urgentie die het vereist,’ aldus de verklaring van Kerry en China’s speciale gezant voor klimaatverandering Xie Zhenhua.
- Recordproductie groene stroom, ook internationaal sterke groei (07-04-2021) – NOS.nl
- Historische uitspraak: Franse staat veroordeeld voor het uitblijven van klimaatactie (03-02-2021) – Greenpeace 18Het verdict is bekend in ‘l’Affaire du Siècle’ (de ‘Zaak van de Eeuw’), de rechtszaak die Greenpeace samen met drie andere Franse organisaties heeft aangespannen tegen de Franse staat. De administratieve rechtbank van Parijs erkent de verantwoordelijkheid van de Franse staat in de klimaatcrisis en acht het onwettig dat Frankrijk de verbintenissen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, niet nakomt. De staat wordt ook aansprakelijk gesteld voor ‘ecologische schade.
- Hof doet na 13 jaar uitspraak in Milieudefensie – zaak tegen Shell (19-01-2021) – RTLNieuws.nl 19In 2008 begon actiegroep Milieudefensie namens vier Nigeriaanse boeren een rechtszaak tegen Shell. Het olie- en gasbedrijf is volgens hen aansprakelijk voor de schade door olielekkages van Shells dochterbedrijf in Nigeria. Vandaag is de uitspraak in de nog altijd voortslepende zaak.
- Duurzaam zonnepark wint rechtszaak tegen vervuilende energiewet van Mexicaanse president – (12-03-2021) – Volkskrant.nl
- Dankzij Biden en China gloort er hoop voor het klimaat – (12-12-2020) RTLnieuws.nl
- Staal maken zonder Co2 uitstoot, in Zweden kan het – (09-03-2021) Duurzaamnieuws.nl 20H2 Green Steel is een industrieel initiatief dat 5 miljoen ton hoogwaardig CO2 vrij staal gaat produceren. Daarmee mobiliseert het project €2,5 miljard aan investeringen en creëert 10.000 directe en indirecte banen.
Groene leugens, vuile politiek en lobby
- ‘Bedrijven maken belofte om CO2 te compenseren vaak niet waar’ – (13-02-2020) – NU.nl 21Bedrijven die zeggen dat ze CO2-compensatie aanbieden, kunnen deze belofte vaak niet waarmaken, blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van gesprekken met tientallen aanbieders, keurmerken en wetenschappers. De klimaatschade die de bedrijven veroorzaken, wordt amper teruggedraaid door de uitstoot van CO2 te compenseren.
- Grote beleggers hekelen klimaatbeleid van bedrijven: concrete stappen ontbreken (22-03-2021) – NRC.nl22Beleggersgroep CA 100+ oordeelt hard over het klimaatbeleid van 159 bedrijven. Zij zijn goed voor 80 procent van de uitstoot.(…)Aan mooie woorden ontbreekt het zelden, maar bijna geen enkel bedrijf neemt voldoende concrete stappen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De bedrijven die mondiaal verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de uitstoot hanteren vaak ambitieuze doelstellingen, maar het is zelden duidelijk of en hoe die gehaald gaan worden.
- Shell wist al in 1968 dat gebruik van fossiele brandstof gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid (18-03-2021) – NOS.nl 23De olie-industrie weet al zeker 50 jaar dat luchtvervuiling als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen serieuze gezondheidsproblemen kan opleveren. Shell schreef daar al in 1968 over, blijkt uit een intern rapport dat The Guardian openbaar maakte.
- Nederland vieste jongetje van de klas: nauwelijks duurzame energie (12-09-2019) – RTL Nieuws 24Wie denkt dat Nederland volstaat met windmolens heeft het mis. We wekken nog altijd nauwelijks hernieuwbare energie op. Slechts 6,6 procent van alle opgewekte energie kwam van wind, zon, water en biomassa. Alleen Luxemburg is ‘viezer’, als we kijken naar de hele Europese Unie.
- Waarom adviseert een olie-investeerder de EU over milieubeleid? (04-08-2020) – OneWorld 25BlackRock mag van de EU een cruciaal adviesrapport opstellen over duurzaam beleid voor de bankensector. Opmerkelijk, want zelf investeerde het concern miljarden in fossiele brandstoffen.
- Wij betalen miljarden aan vuile energie – in Afrika (06-07-2020) – OneWorld 26 Binnen de eigen grenzen wordt Europa met de dag groener, maar in minder welvarende landen investeren we miljarden in olie en gas. Ook Nederland steunt via staatsverzekeringen bedrijven die in Afrika vuile energie produceren. Activisten pikken het niet langer: ‘Verdient Uganda geen schone lucht?’
- Zo houdt de vleeslobby Europa in haar greep (11-09-2020) – OneWorld 27Terwijl de EU praat over verduurzamen, gaan er nog steeds miljarden euro’s subsidie naar de zuivel- en vleesindustrie. Hoe valt dat te rijmen? ‘Veel leden van de EU-landbouwcommissie hebben nog een directe band met de agro-industrie.’
- Hoe ‘blauwe trots’ KLM haar imago schoonpoetst (07-05-2020) – OneWorld
- Nederlandse steun voor fossiele industrie dit jaar 4,5 miljard (14-09-2020) – NRC Handelsblad 28 De Nederlandse overheid geeft jaarlijks zeker evenveel uit aan steun aan fossiele brandstoffen als aan subsidies voor CO2-besparing. De fossiele subsidie nam de afgelopen jaren toe.
- Het klimaatbos gaat in rook op (11-12-2019) – De Groene Amsterdammer 29 Vliegen zonder schaamte, klimaatneutraal autorijden. Volgens bedrijven als Shell en KLM is het prima mogelijk; gewoon de CO2-uitstoot compenseren in een exotisch bosgebied. Maar dan moeten die bossen wel blijven staan. En dat blijkt lang niet altijd het geval.
- Fossiel verzekerd (01-07-2020) – De Groene Amsterdammer 30 Hoewel de Europese Unie met de Green Deal inzet op een energietransitie, blijven de individuele lidstaten de olie- en gassector met miljarden steunen. Zo staat Nederland garant voor nieuwe Mexicaanse olieplatforms en een olieterminal voor de kust van Oman.
- ‘De industriële lobby is ongelooflijk sterk’ (06-09-2017) – De Groene Amsterdammer 31 Het was bedoeld als financiële prikkel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen: het ETS. Maar de meeste grote industrieën in Nederland verdienen eraan zónder zich te hoeven inspannen.
- Gokken met de wereld – (11-05-2017) -De Groene Amsterdammer 32 De Nederlandse industrie werkt nauwelijks mee aan het bestrijden van de klimaatcrisis, zo blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Ze gaat vrolijk door met het uitstoten van broeikasgassen. Dat is erg slecht nieuws: zonder inspanning van de industrie is elk klimaatbeleid kansloos.
- Deze machtige lobby zorgt ervoor dat Europa nog steeds voor gas kiest (31-10-2017) – De Correspondent
Klimaat en economie
- Post-groei: het gaat niet om meer of minder, het gaat om beter (juni 2020) – Brainwash.nl
- Klimaatverandering kan volgens economen tot 1.5biljoen per jaar kosten (30-03-2021) – NU.nl
- ECB en DNB: Sneller klimaatbeleid is beste voor de economie – (23-03-2021) NU.nl33Hoe sneller het klimaatbeleid, hoe beter dat is voor de economie, zegt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van een klimaatstresstest. Ook De Nederlandse Bank (DNB) spreekt zich uit: die noemt het tegengaan van klimaatverandering de grootste uitdaging voor Nederland tijdens de nasleep van de coronacrisis
- Energietransitie kan komende jaren tienduizenden banen opleveren (16-06-2020) – NU.nl
- Onder het motto van het ‘algemene belang’ handelt het kabinet te vaak in het voordeel van het grootbedrijf, stelt econoom Dirk Bezemer vast (12-11-2020) – De Correspondent34 Onder het motto van het ‘algemene belang’ handelt het kabinet te vaak in het voordeel van het grootbedrijf, stelt econoom Dirk Bezemer vast. En dat gaat ten koste van investeringen in onderwijs, zorg en de rechtspraak en klimaatbeleid. De coronapandemie biedt kansen om daar verandering in te brengen.
- Timmermans: ‘Niks doen is nog veel duurder’ (11-12-2019) – NOS.nl35Of zie: Zelfs als er geen probleem was, was het redden van het klimaat een goed idee van De Correspondent
- Rutte, de keuze is niet klimaat óf economie (31-08-2020) – NRC
- Ik ben bang – Cody Hochstenbach (26-07-2019) – JOOP
- Grote banken investeren toch weer meer in fossiele energie (28-03-2021) – Duurzaamnieuws.nl 36De zestig grootste banken ter wereld hebben sinds de Klimaattop van Parijs maar liefst 3800 miljard dollar in fossiele brandstoffen gepompt. De investeringen blijven jaar na jaar zelfs toenemen.
- Kabinet geeft met Nationaal Groeifonds verkeerde impuls – (08-09-2020) Duurzaamnieuws.nl 37Ook volgende generaties moeten kunnen wonen in een Nederland met goede zorg, goed onderwijs, een leefbare omgeving én zij moeten genoeg geld overhouden om zelf te kunnen besteden. In het geval van een toekomstige economische dip, is het belangrijk om die klappen op te kunnen vangen zónder directe bezuinigingen. Dat zegt het kabinet bij de introductie van het Nationaal Groeifonds. En daar is niets mis mee. Maar de invulling, met een eenzijdige focus op economische groei, staat zwaar ter discussie.
- Zo meet je brede welvaart en duurzaamheid in de economie – (16-02-2021) Duurzaamnieuws.nl 38Hoe meet je een duurzame economie? De traditionele indicator, het BNP of bruto nationaal product, is daar niet geschikt voor. Daarover zijn velen het inmiddels eens. Ook het Platform DSE (Duurzame en solidaire economie) heeft zich gedurende de laatste decennia vele malen bemoeid met de manier waarop welvaart en welzijn worden gemeten. Die discussie is in steeds meer gremia gevoerd en heeft ook in de politiek weerklank gevonden. Dat heeft er toe geleid dat regering en Kamer besloten over te gaan op een andere manier van meten.
Klimaatonrecht
- ‘Klimaatcrisis leidt tot meer geweld tegen vrouwen en meisjes’ (11-02-2020) – NU.nl
- ‘Rijkste 1 procent stoot dubbel zoveel CO2 uit als armste helft wereldbevolking’ (21-09-2020) – NOS.nl
- ‘Rijke landen rommelen met klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden’ (24-01-2021) Nieuwsuur 39Landen maken een rommeltje van de klimaatfinanciering bedoeld voor ontwikkelingslanden. Er is geen goeie transparante rapportage en er is slechte controle. Ook is het niet altijd duidelijk of gefinancierde klimaatprojecten de gewenste resultaten boeken. Dat blijkt uit verschillende rapporten en wordt bevestigd door experts aan Nieuwsuur. Oorzaak: het ontbreken van definities en boekhoudkundige regels
- Dit is het verband tussen de klimaatcrisis en migratie (15-09-2019) – Naomi Klein – Trouw
- Het verband tussen kolonialisme, sociale ongelijkheid en de klimaatstrijd (25-09-2020) – Vice
- Migratie door natuurrampen zal alleen nog toenemen en vraagt gecoördineerde actie (08-09-2019) – Mo.be
- Hoe milieuracisme mensen ziek maakt (23-06-2020) – One World
- Verwoestende storm Idai komt door ónze CO₂-uitstoot (02-04-2019) – OneWorld
- Ook in Afrika hebben ze hittegolven (en daar hoor je nooit iets over) (29-08-2020) – NU.nl
- Mevrouw, u kunt hier geen maïs meer planten (24-01-2020) – OneWorld40Sinds de komst van palmoliegigant Wilmar in 1997 is het leven voor de bewoners in Koto Baru (West-Sumatra, Indonesië) een stuk zwaarder geworden. Het bedrijf verdreef mensen van hun grond, met financiële steun van o.a. ING, ABN en Rabobank. In gesprek met twee gedupeerden.
- Milieuorganisaties: Shell maakt met olie bevuild Nigeriaans gebied niet schoon (18-06-2020) – NU.nl
- Westerse ‘duurzaamheid’ heeft niets met de natuur te maken (10-04-2020) – OneWorld
- Het is erger dan we denken (15-04-2020) – De Groene Amsterdammer41Een commandant der strijdkrachten die in een verre uitgedroogde vallei de vrede moest bewaren, en een schrijver die zijn overstroomde land ontvluchtte. Twee verhalen over één bedreigde wereld.
- ‘Misschien is het de duivel’ – (07-04-2021) De Groene Amsterdammer42De Keniaanse provincie Turkana toont de gevolgen van onze destructieve omgang met de planeet. De VN bieden voedselhulp, maar er is niet genoeg. De grootste slachtoffers van de klimaatverandering zijn de armsten, en dan met name vrouwen. ‘Ik weet niet waarom het weer verandert.’
- Azië is klaar met westers plastic (15-06-2020) – One World
- Nederlandse banken schaden mens en dier in Liberia (31-07-2018) – One World
- ‘Klimaatonrecht vraagt om niet-westerse verhalen’ (25-11-2020) – One World
- Dit volk dreigt zijn goden kwijt te raken door klimaatverandering (21-04-2021) – Vice
Klimaatoplossingen
- Ja, we hebben systeemverandering nodig. Maar dat gaat niet zonder jou (februari 2020) – Brainwash.nl
- Laat burgers politici helpen: organiseer een burgerberaad (03-07-2020) – Daan Roovers & Eva Meijers – NRC Handelsblad43 Een burgerberaad leidt niet alleen tot oplossingen en draagvlak, maar ook tot een groter vertrouwen in de politiek, vinden Daan Roovers en Eva Rovers.
- We hebben New Deal à la Roosevelt nodig, maar dan een groene (03-04-2020) – NRC Handelsblad
- Door de bomen het bos zien: Een raamwerk om groene voorstellen te beoordelen (09-06-2020) – Green European Journal
- Een leefbare planeet: dan moeten we afkicken van onze groeiverslaving (november 2019) – Brainwash.nl
- ‘Wij leren de kinderen groen én inclusief ondernemen’ (01-09-2020) – OneWorld
- Experts: ‘Leer van vorige crisis en zet in op groen herstel’ (07-04-2020) – NU.nl
- Hypocriet over het klimaat zijn we allemaal, maar hou jezelf niet voor de gek (23-09-2020) – Brainwash.nl
- Een leefbare aarde na 2030? Alleen als we nu enge dingen durven en doen (22-08-2020) – Eric Holthaus – De Correspondent
- De natuur beschermen? Luister dan eindelijk eens naar oorspronkelijke bewoners (22-10-2019) – OneWorld
- Vier misverstanden over het klimaat (en wat wél helpt) (10-03-2020) – NU.nl
- Klimaatverandering: wacht niet op de overheid, ga lokaal aan de slag (februari 2020) – Brainwash.nl
- Hoe vertel je het grootste verhaal ter wereld? (18-09-2019) – Jaap Tielbeke – De Groene Amsterdammer
- Adviesraad: Combineer landbouw, bos en wateropslag voor betere bodem (01-07-2020) – NU.nl
- De opwarming van de aarde gaan we zo niet verslaan. Hoe we ons aanpassen aan het klimaat (25-01-2021) NRC Handelsblad
Klimaatrampen
- Onderzoekers: Elke graad opwarming aarde kost miljard mensen leefgebied (06-05-2020) – NU.nl 44 Als de aarde de komende vijftig jaar in het huidige tempo blijft opwarmen, komen in het somberste scenario zo’n drie miljard mensen in de problemen: hun leefgebied is dan in 2070 te warm om er te kunnen leven, concluderen onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
- Vijf gevolgen van zeespiegelstijging waar je niet snel aan denkt – 25-09-2019 NU.nl 45In Nederland denken we bij de gevolgen van zeespiegelstijging nog altijd als eerst aan dijkdoorbraken en overstromingen. Maar dijken kunnen we nog geruime tijd verhogen en verbreden. Andere gevolgen zijn veel lastiger aan te pakken, zegt Maarten Kleinhans, hoogleraar fysische geografie van de Universiteit Utrecht. Hij geeft vijf voorbeelden.
- Zwakste Golfstoom in 1000 jaar, maar nog geen Day After Tomorrow (26-02-2021) – NOS.nl46De Golfstroom, de krachtige warme stroming over de Atlantische Oceaan, is in duizend jaar niet zo zwak geweest. Dat schrijven Ierse, Britse en Duitse klimaatwetenschappers in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience. Ze vrezen dat verdere afzwakking in Europa zal leiden tot drogere zomers en strengere winters.
- Dit is het klimaatrisico: oranje lucht, vuile rook en miljarden dollars aan schade (18-09-2020) – NRC Handelsblad
- Bij rampen neemt de rol van klimaat verder toe (17-11-2020) – NRC Handelsblad 47Door de klimaatverandering moeten we ons voorbereiden op een toename van het aantal rampen, zegt hoogleraar rampenpreventie Maarten van Aalst.
- Groenlands ijs is in halve eeuw niet zo hard gesmolten als nu (20-08-2020) – NRC Handelsblad48Groenland verloor in 219 532miljard ton ijs. DAt is genoeg voor 1.5millimeter zeespiegelstijging
- Corona is geen toeval, maar een symptoom van een groter probleem (26-11-2020) – Brainwash.nl
- De vraag is niet óf Nederland onder water verdwijnt, maar wannéér (11-07-2018) – NRC Handelsblad49 De houdbaarheid van Nederland is eindig, schrijft klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke. De politiek moet zich afvragen voor wie ze dijken ophogen: voor de komende drie of de komende tien generaties?
- Extreme zomerhitte in Nederland neemt veel sneller toe dan verwacht (11-08-2020) – NU.nl50 Nederland beleeft de warmste week ooit gemeten, en de langste ononderbroken periode van temperaturen boven de 30 graden. Terwijl Nederland zweet, puzzelen klimaatonderzoekers: dat hittegolven warmer worden past in de verwachting, maar niet dat het zo snel gaat.
- ‘Te weinig oog voor ziektes door klimaatverandering’ (27-05-2020) – NU.nl 51 De eikenprocessierups is in aantocht, maar volgens hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens is dat niet het enige insect waar we dankzij klimaatverandering de komende jaren last van zullen hebben. En het blijft niet bij insecten. Martens: “Klimaatverandering brengt meer gezondheidsrisico’s met zich mee. Daar hebben we te weinig oog voor.”
- Orkanen worden inderdaad krachtiger, blijkt na veertig jaar meten (26-05-2020) – NU.nl
- Meeste tropische koraalriffen zullen al in komende twintig jaar afsterven (03-03-2020) – NU.nl
- Steeds meer dode zones in oceanen (18-04-2019) – NRC Handelsblad 52Het leven in zeeën en oceanen staat niet alleen onder druk door de plastic soep, maar ook doordat het zuurstofgehalte daalt. Herstel gaat uiterst langzaam, schrijft Caroline Slomp, oceaanonderzoeker aan de Universiteit Utrecht.
- Klimaatverandering is ook een gezondheidsrisico (11-12-2018) – NRC Handelsblad
- Van 60 onder nul naar 38 graden (26-02-2020) – NRC Handelsblad
- Door het klimaat kan onze spaarpot zomaar verschrompelen (10-10-2018) – NRC Handelsblad
Klimaat en politiek
- Onze toekomst was bij Rutte III niet in goede handen (16-03-2021) – De Correspondent 53 Rutte III zou ‘het groenste kabinet ooit’ worden. De afgelopen jaren hebben we inderdaad stapjes vooruit gezet op het gebied van klimaat en milieu. Maar eerder ondanks dan dankzij het kabinet, dat van crisis naar crisis struikelde.
- Alle landen hebben economisch voordeel van aanscherpen klimaatbeleid (20-04-2020) – NU.nl
- Bijna geen steungeld telt tegelijk als groene investering, zeker in Nederland niet – (25-03-2021) Trouw54Al snel na de uitbraak van Covid-19 werd geroepen: we moeten groener uit de crisis komen. Veel landen zijn daar nog niet aan toegekomen.(…)Nederland bungelt helemaal onderaan in de groep landen met nauwelijks groene investeringen in het kader van de coronagelden tot nog toe, samen met onder meer Mexico, Portugal, Argentinië en Zuid-Afrika.
- PBL: kabinet haalt klimaatdoel 2020 niet (30-10-2020) – NRC Handelsblad 55 De afgesproken reductie van broeikasgassen met 49 procent wordt met het huidige beleid niet gehaald. De inspanningen moeten tweemaal zo groot worden.
- CO2-uitstoot daalt ongekend en toch schiet klimaatbeleid tekort (13-10-2020) – NRC Handelsblad 56 Het Internationaal Energieagentschap voorziet een energiecrisis die de opwarming van de aarde amper afremt.
- ‘Financiële instellingen moeten akkoord sluiten over bescherming biodiversiteit’ (04-11-2020) – NOS.nl
- Advies: Kabinet moet voor groen herstelplan gaan na coronacrisis (10-07-2020) – NU.nl
- Verzuipen in de woestijn (11-3-2020) – De Groene Amsterdammer 57 Ondanks alle regen van de afgelopen tijd kampt Nederland met een sluimerend droogteprobleem. In de strijd om het grondwater hebben boeren, natuurbeschermers en drinkwaterbedrijven hun eigen belangen. Eenduidig beleid ontbreekt.
- Normen versoepelen, stankoverlast slikken (24-07-2019) – De Groene Amsterdammer 58 Ooit werd de milieueffectrapportage (MER) in het leven geroepen om Nederland te beschermen tegen grote vervuilers. Maar de laatste tien jaar is het aantal rapportages gehalveerd. ‘Lokale overheden geven nu half blind vergunningen af.’
- Met dit handelsverdrag haalt Europa goedkope soja uit de Amazone (30-08-2019) – One World
- Doe voor het klimaat wat nodig is, niet wat politiek haalbaar is (01-10-2020) – Het Parool
- Vrijhandel als ecologisch gevaar (26-02-2020) – De Groene Amsterdammer59 Een van de bezwaren tegen het Ceta-handelsverdrag met Canada is volgens critici dat landen hun nationale soevereiniteit uitleveren aan multinationals. Dat staat doortastend klimaatbeleid in de weg. Toch is Ceta in vergelijking met oudere verdragen een vooruitgang.
- Veel belangstelling voor klimaatzaak tegen Shell (01-12-2020) – NOS
- Ik ga u teleurstellen (column) – Tommy Wieringa – NRC Handelsblad
Blogs en nieuwsbrieven
Ook via onderstaande links en nieuwsbrieven kun je goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.
NU.nl/klimaat
NRC.nl/klimaat
Volkskrant.nl/klimaat
Theguardian.com/climate
Nieuwsbrief Jelmer Mommers – De Correspondent
Nieuwsbrief Wester van Gaal – De Correspondent
Down to Earth Nieuwsbrief