Groepen & Organisaties

Op deze pagina vind je een overzicht van groepen & organisaties waar jij je bij aan kunt sluiten. Vind op de kaart iets bij jou in de buurt of lees in de lijst hoe jij kunt meehelpen. Kijk ook bij ‘Hoe zet ik zelf iets op?‘ of ‘Vanuit je stoel actievoeren‘ .

Kaart met groepen & organisaties

134 plekken waar jij je kunt aansluiten!

Overzicht groepen & organisaties

* Onderstaande organisaties en groepen hebben gereageerd op onze oproep. Wil jij hier ook bij? Of ken je een beweging of organisatie die op de lijst moet? Laat het ons vooral weten! Mail info@groenhuiswerk.nl of scroll snel naar beneden.
Groningen

Code Rood is een samenwerking van mensen die strijden tegen de fossiele industrie en haar macht. De belangrijkste gedachte die wij delen is dat klimaatverandering en de schade veroorzaakt door de winning van fossiele brandstoffen, niet gestopt kunnen worden met enkel individuele acties. We komen in actie tegen de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de winning, verscheping en verbranding van fossiele brandstoffen, én komen in actie tegen de overheden die deze bedrijven grenzeloos hun gang laten gaan.

Meehelpen?

Code Rood steunt de lokale gemeenschappen die de directe gevolgen ervaren van de winning van fossiele brandstoffen en is solidair met andere bewegingen die strijden tegen de fossiele industrie en klimaatverandering danwel andere vormen van onrecht, uitbuiting, onderdrukking en discriminatie.

Kijk hier voor een overzicht van de werkgroepen die nu actief zijn en bedenk waar je het beste jouw skills kan toepassen en nieuwe dingen kunt leren. Kijk op de website voor een overzicht van aankomende evenementen.

In heel Nederland

DeGoedeZaak is een burgerbeweging die strijdt voor een eerlijker, duurzamer en inclusiever Nederland. DeGoedeZaak is onafhankelijk van politieke partijen, verdedigt de belangen van progressief Nederland en is in staat druk uit te oefenen op onze leiders. Een beweging die strijdt voor concrete maatschappelijke verandering en die bouwt aan een eerlijke, inclusieve, duurzame en democratische samenleving

Meehelpen?

We ondersteunen campagnes en acties met een online platform, advies en een groot bereik. Door progressieve campagnes en acties op één plek te bundelen, komt alle energie samen en maakt progressief Nederland werk van een betere wereld.

DeGoedeZaak is de plek waar elke Nederlander zelf een effectieve maatschappelijke campagne kan starten. Zonder dat je daarvoor een enorm netwerk moet hebben, of duizenden euro’s uit moet geven aan een campagne. Met de best mogelijke technologische middelen bereiken campagnes van DeGoedeZaak online en offline grote groepen mensen.

Door heel Nederland

Wij zijn gewone mensen, uit alle hoeken van het land en van alle leeftijden die zich ernstig zorgen maken over de klimaat- en ecologische crisis. Door vreedzame, creatieve en disruptieve acties proberen we de gevolgen van deze crises te stoppen. We zijn opgericht in 2018 en groeien snel, we zijn momenteel actief in 62 landen en 1050 groepen wereldwijd.

Meehelpen?

Vrijwilligers kunnen bij XR op veel verschillende manieren bijdragen. XR is georganiseerd in werkgroepen met specifieke onderwerpen zoals acties organiseren, actietrainingen geven, praatjes geven over de klimaatcrisis, media, kunst, regeneratieve cultuur, politieke strategie en nog veel meer! Je kan je aanmelden als teamlid van een werkgroep of een kijkje nemen in onze vacaturebank voor een specifieke taak. Om je aan te melden als teamlid is het nuttig om naar een introductiebijeenkomst te gaan om vanaf daar verder te worden geholpen door actieve leden, deze bijeenkomsten vinden elke zondag online plaats en zijn hier te vinden

In heel Nederland

Green shareholders change the world. At Follow This, we believe that Big Oil has the brains and billions needed to make the sustainable energy transition successful. Our mission is to compel major oil and gas companies to put their resources behind the energy transition by uniting responsible green shareholders and filing green shareholder resolutions each year at these companies.

Meehelpen?

You can become a green shareholder in Shell, BP, Total (and soon) Chevron by buying a green share on our website and/or donating to Follow This. We also always welcome volunteers to our motivated team. We always have room for a range of skills, from finance, legal advice, and organizational development, to experience in oil and gas or energy production.

Door heel Nederland

Fossielvrij is een burgerbeweging die de macht van olie-, kolen- en gasbedrijven doorbreekt. Samen voor klimaatrechtvaardigheid. Onze missie is om een sterke, lokaal verankerde burgerbeweging te bouwen om de macht van de fossiele industrie te doorbreken. Zo komt er ruimte voor een snelle, rechtvaardige transitie naar 100% hernieuwbare energie in handen van gemeenschappen.

Meehelpen?

Door heel Nederland kunnen we hulp gebruiken! We hebben momenteel lokale groepen in Amsterdam, Nijmegen, Den Haag, Groningen en Maastricht. We willen graag nieuwe groepen in andere steden opzetten, dus hulp is welkom! Stap 1 is om je aan te melden voor onze nieuwsbrief, dan laten wij je via emails weten hoe je – online en offline – in actie kunt komen. Actievoerders kunnen zich aansluiten bij één van onze lokale groepen of thematische campagnes, zoals Fossil Free Culture, Reclame Fossielvrij of de campagne voor een fossielvrij ABP pensioenfonds.

Nederland

We are a collective of artists, activists, researchers and critics working at the intersection of art and climate activism. We make disobedient art to bring an end to oil and gas sponsorship of public cultural institutions in the Netherlands.

Meehelpen?

Our goal is to confront oil and gas sponsorship of public cultural institutions in the Netherlands. We are committed to eroding the fossil fuel industry’s public image and their social license to operate.

Want to make beautiful trouble? In order to remove the fossil fuel stains from our culture, we need as many allies, participants, performers, and pressure as possible.

Utrecht, Amsterdam

We are a collective of feminists fighting the destruction of our environment that deepens gender, racial and economic injustices.

Our aims are to stop the climate crisis, dismantle oppressive systems such as patriarchy, colonialism and white supremacy, smash capitalism, extractive industries and the global architecture of corporate impunity, stand in solidarity with frontline communities, support counternarratives of ecofeminist economies.

Meehelpen?

Join our meetings to share knowledge and experiences to get inspired, brainstorm on the next actions and events, and to make plans to concretise them.

You can also get involved to: write an opinion article, blog post, or news article, make a movie, organise an action or …., collaborate with us on an event or campaign, share your thoughts and activities.

Door heel Nederland

FridaysForFuture brengt mensen samen voor het stadhuis om de aandacht te vestigen op de klimaatcrisis en samen te werken aan oplossingen.

Wij staken, demonstreren, verspreiden de wetenschap en voeren campagnes om de urgentie van deze problemen te benadrukken en wij zullen doorgaan totdat onze doelen zijn bereikt. Wij geloven in de kracht van georganiseerd verzet en wij geloven in de kracht van actie voeren. 

Meehelpen?

Helpen met klimaatstakingen en andere klimaatacties? We hebben lokale groepen, actie werkgroepen, internationale werkgroep, sociale media werkgroep, en pers & media werkgroep.Kijk op de website!

Door heel Nederland

Wij willen kennis en inspiratie op het gebied van natuurbescherming delen met young professionals, zodat zij beter in staat zijn hun stem te laten horen en op te komen voor de natuur en het klimaat. Wij zetten daarbij vooral in op natuurbescherming, hoewel die onderwerpen natuurlijk direct met elkaar verbonden zijn.

Veel van onze evenementen zijn open voor het brede publiek en kunnen door iedereen met interesse bijgewoond worden (zeker nu alles online plaatsvindt).

Meehelpen?

De Future For Nature Academy is de-centraal georganiseerd. We hebben actieve leden in Wageningen, Utrecht, Nijmegen, Zwolle, Leiden, Den Bosch, Velp en Rotterdam, en in die steden komen de meeste leden uit de universiteit of HBO opleiding ter plekke. Studenten of young professionals die zich bij ons willen aansluiten helpen mee in de voorbereiding en de organisatie van evenementen (lezingen, workshops, excursies). We zijn niet activistisch, wel inspirerend en stimulerend.

Door heel Nederland

Grootouders over de hele wereld maken zich zorgen over de wereld waarin hun kinderen en kleinkinderen opgroeien. Via Grootouders voor het Klimaat laten wij hun stem horen en organiseren diverse acties voor een duurzame toekomst voor de huidige generatie én de generaties daarna. Wij zijn overtuigd van de dringende noodzaak van verandering. We zijn evenzeer overtuigd de mogelijkheid van verandering als voldoende mensen daaraan meewerken

Meehelpen?

De Grootouders voor het Klimaat zijn gestart in het najaar van 2016. Een kerngroep van zeven grootouders zet zich in voor verschillende activiteiten. Ook senioren die geen grootouder zijn maar zich wel kunnen verenigen met onze missie doen met ons mee. Dit kan op vele manieren. Door enkel je steun te betuigen, of door je aan te sluiten bij een van onze werkgroepen.

Amsterdam

De klimaatcrisis stoppen! Wij steunen met Het Actiefonds de klimaatbeweging wereldwijd. Klimaatprotesten en andere soorten acties die strijden tegen de klimaatcrisis en voor een schone, leefbare wereld kunnen rekenen op onze financiële steun.

Mooie voorbeelden hiervan vind je op onze website, maar denk bijvoorbeeld aan een massale klimaatdemonstratie in Barcelona; een intersectionele actie voor klimaatgerechtigheid door Queers4Climate of de acties van het hier in Nederland bekende Shell Must Fall en Code Rood. Of wat dacht je van een massale staking voor het klimaat in Maleisië?

Meehelpen?

Actievoerders kunnen bij ons in de eerste plaats geld aanvragen voor hun geplande actie(s). Wij zijn een fonds voor activisme en al meer dan vijftig jaar (!) de financier van sociale bewegingen en actiegroepen in Nederland en daarbuiten.

Vrijwilligers kunnen helpen met Het Actiefonds naar buiten brengen: ze kunnen onze naamsbekendheid vergroten door anderen op te roepen vooral projectaanvragen bij ons in te dienen. Maar ook niet onbelangrijk: door hun netwerk aan te sporen om te doneren! Het Actiefonds is volledig onafhankelijk van overheden of bedrijven, omdat wij antikapitalistisch zijn en onze eigen radicale koers willen varen. Maar dat betekent ook dat wij afhankelijk zijn van onze donateurs.

Vrijwilligers kunnen óók helpen door zich aan te sluiten bij Het Actiefonds zelf: als vrijwilliger in één van de secties bijvoorbeeld. Je helpt dan mee in een regiocommissie en je beoordeelt samen met andere ‘regio-experts’ de binnengekomen aanvragen. Meer informatie hierover kun je opvragen bij Willeke: willeke@hetactiefonds.nl.

Utrecht

De Jonge Klimaatbeweging verenigt de stem van diverse jongerenorganisaties. Wij proberen klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden door middel van campagnes en door gesprekken aan te gaan met politici, beleidsmakers en bedrijfsleven, met de Jonge Klimaatagenda als leidraad. In alles wat we doen, denken en uitdragen staat de stem van jongeren in het klimaatdebat centraal.

Meehelpen?

De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit een bestuur van vrijwilligers dat ieder jaar wisselt. Daarnaast zijn er een een aantal vaste werkgroepen actief. Doe mee en kijk bij de vacatures!

In heel Nederland

JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie, voor en door jongeren tussen de 16 en 28 jaar. Al sinds 1991 zetten wij ons met veel energie, passie en humor in voor een schone en eerlijke wereld. Voor jongeren in Nederland én voor jongeren wereldwijd.

Meehelpen?

JMA heeft geregeld vacatures uitstaan om ons team te versterken. Dit kan een betaalde functie, een stageplek of een vrijwilligersklus zijn. Lees hier meer over de werkgroepen binnen JMA en check snel onze vacatures.

In heel Nederland

KlimaatGesprekken biedt 6-delige workshopreeks om je te helpen zelf bewuste keuzes te maken én om anderen te inspireren. In een kleine groep met gelijkgestemden (vaak buurt- of stadsgenoten) bespreek je, onder begeleiding van een coach, wat je kunt doen om je leven klimaatvriendelijker in te richten, op een manier die past bij wat jij wil en kan. Daarnaast bieden we eenmalige inspiratiesessies aan, een (gratis) e-course waarin je leert om betere klimaatgesprekken te voeren en helpen we organisaties en gemeenten om duurzaamheid op een positieve manier  op de kaart te zetten.

Meehelpen?
  • Tips om betere klimaatgesprekken te voeren, volg dan onze e-course.
  • Zelf graag onze workshopreeks organiseren en begeleiden en/of wil je meer
    kennis opdoen over klimaatpsychologie, schrijf je dan in voor onze driedaagse klimaatcoachtraining.
  • Weten wat KlimaatGesprekken voor jouw organisatie kan betekenen, kijk dan
    op onze website voor meer informatie.
Amsterdam

Mama Cash is een internationaal fonds dat feministisch activisme financiert. We zijn gevestigd in Amsterdam, maar werken wereldwijd samen met groepen vrouwen, meiden, transgender en intersekse personen die opkomen tegen discriminatie en onderdrukking en bouwen aan een rechtvaardiger wereld.

Meehelpen?

Je kunt het werk van Mama Cash steunen door te doneren, een specifiek project te steunen, of een eigen actie opzetten.

Door heel Nederland

Milieudefensie gelooft in de kracht van mensen die samenwerken. Sinds haar oprichting in 1971 is Milieudefensie uitgegroeid tot de meest invloedrijke klimaatorganisatie van Nederland.
• We zijn internationaal actief als onderdeel van het netwerk Friends of the Earth met meer dan 2 miljoen leden wereldwijd;
• nationaal met meer dan 100.000 leden en donateurs en nog veel meer veranderaars die met onze campagnes meedoen;
• en met lokale groepen verspreid door het hele land die zich inzetten voor het klimaat.

Meehelpen?

Dit is waar we nu voor knokken:
• dat grote vervuilers hun verantwoordelijkheid nemen en gaan bijdragen aan het oplossen van de klimaatcrisis;
• dat klimaatoplossingen als isolatie, zonnepanelen en warmtepompen bereikbaar zijn voor iedereen;
• dat Nederlandse bedrijven zich in het buitenland ook aan klimaat-, milieu- en mensenrechtenregels houden;
• dat het volgende kabinet klimaatrechtvaardigheid op 1 zet.

Doe je mee? Onze lokale groepen kunnen altijd hulp gebruiken. Meld je aan als veranderaar!

In heel Nederland

Revolution Foundation voorziet festivals en evenementen van duurzame en circulaire systemen. Met onze projecten brengen we een radicale verandering teweeg in het gedrag van festivalgangers, partners, bedrijven en overheden over de hele wereld. Onze projecten laten zien dat het mogelijk is om over te stappen op circulaire systemen zonder daarbij in te hoeven leveren op kwaliteit of ervaring. Wij geloven dat dit de beste manier is om de wereld kennis te laten maken met een nieuw economisch paradigma, waarin we afstand nemen van het ‘lineaire’ (take-make-waste-afval) tijdperk.

Meehelpen?

We realiseren de duurzaamheidsprojecten door middel van ons vrijwilligersprogramma. De Revolution Foundation biedt vrijwilligers de kans om praktische ervaring op te doen tijdens evenementen, terwijl ze ook leren over de circulaire economie. Vrijwilligers spelen niet alleen een sleutelrol bij het communiceren over onze duurzame inspanningen richting de bezoekers, maar bieden hen ook een kans om hun managementvaardigheden te verbeteren en hun professionele netwerk uit te breiden.

Hier kun je de komende events zien waar je kunt helpen.

Door heel Nederland

Studenten voor Morgen (SvM) is een landelijke netwerkorganisatie, gerund door studenten, die zich inzet voor de integratie van duurzaamheid binnen het Hoger Onderwijs. SvM tracht dit te bereiken door zowel de organisatie van verschillende grote projecten, als door het faciliteren van een netwerk voor lidorganisaties door het hele land. De lidorganisaties van SvM zijn bijvoorbeeld Green Offices, maar ook duurzame studieverenigingen of andere studenteninitiatieven. Onderhand zijn rond de 40 organisaties bij Studenten voor Morgen aangesloten.

Meehelpen?
  • Wij zijn elk jaar op zoek naar projectcoördinatoren voor onze grootste projecten, zoals de DIT (Duurzame Introductie Tijd) of de SustainaBul. Deze tijdelijke aanstellingen zijn voor meestal 6 tot 12 uur per week en er staat een vrijwilligersvergoeding tegenover.

  • Daarnaast zijn wij altijd op zoek naar studenten met een passie voor schrijven. Zij kunnen zich aanmelden als redacteur voor ons platform www.duurzamestudent.nl

  • Tevens werven wij voor de SustainaBul, de jaarlijkse duurzaamheidsranking van de Nederlandse hoger onderwijsinstellingen, elk jaar rond januari enthousiaste studenten die ons als rankers helpen om dit project tot een succes te maken.

Heb je een tip, zoals een goede petitie? Je kan ook altijd mailen naar info@groenhuiswerk.nl.