Artikelen

Op deze pagina vind je enkele artikelen per thema die zoveel mogelijk de problematiek proberen te dekken. Er wordt heel veel geschreven over klimaatverandering, dus deze selectie is allerminst uitputtend. In het Nederlands wordt helaas (te) weinig geschreven over thema’s als klimaatonrechtvaardigheid, klimaat & migratie en klimaatracisme, deze zijn dan ook in beperkte mate aanwezig op deze lijst. 1Oneworld.nl schrijft hier het meest over. In onderstaande selectie hebben we daarnaast zo veel mogelijk gebruik gemaakt van NOS en NU.nl. Met name NU.nl heeft namelijk een sterke klimaat-redactie. 

Op onze sociale media plaatsen we regelmatig de nieuwste artikelen, analyses en diepgravende onderzoeken. Volg ons via onderstaande links om op de hoogte te blijven!

Algemeen

Ecologie

 

Goed nieuws

Groene leugens, vuile politiek en lobby

  • ‘Bedrijven maken belofte om CO2 te compenseren vaak niet waar’ – (13-02-2020) – NU.nl 21Bedrijven die zeggen dat ze CO2-compensatie aanbieden, kunnen deze belofte vaak niet waarmaken, blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van gesprekken met tientallen aanbieders, keurmerken en wetenschappers. De klimaatschade die de bedrijven veroorzaken, wordt amper teruggedraaid door de uitstoot van CO2 te compenseren.
  • Grote beleggers hekelen klimaatbeleid van bedrijven: concrete stappen ontbreken (22-03-2021) – NRC.nl22Beleggersgroep CA 100+ oordeelt hard over het klimaatbeleid van 159 bedrijven. Zij zijn goed voor 80 procent van de uitstoot.(…)Aan mooie woorden ontbreekt het zelden, maar bijna geen enkel bedrijf neemt voldoende concrete stappen om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De bedrijven die mondiaal verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de uitstoot hanteren vaak ambitieuze doelstellingen, maar het is zelden duidelijk of en hoe die gehaald gaan worden.
  • Shell wist al in 1968 dat gebruik van fossiele brandstof gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid (18-03-2021) – NOS.nl 23De olie-industrie weet al zeker 50 jaar dat luchtvervuiling als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen serieuze gezondheidsproblemen kan opleveren. Shell schreef daar al in 1968 over, blijkt uit een intern rapport dat The Guardian openbaar maakte.
  • Nederland vieste jongetje van de klas: nauwelijks duurzame energie (12-09-2019) – RTL Nieuws 24Wie denkt dat Nederland volstaat met windmolens heeft het mis. We wekken nog altijd nauwelijks hernieuwbare energie op. Slechts 6,6 procent van alle opgewekte energie kwam van wind, zon, water en biomassa. Alleen Luxemburg is ‘viezer’, als we kijken naar de hele Europese Unie.
  • Waarom adviseert een olie-investeerder de EU over milieubeleid? (04-08-2020) – OneWorld 25BlackRock mag van de EU een cruciaal adviesrapport opstellen over duurzaam beleid voor de bankensector. Opmerkelijk, want zelf investeerde het concern miljarden in fossiele brandstoffen.
  • Wij betalen miljarden aan vuile energie – in Afrika (06-07-2020) – OneWorld 26 Binnen de eigen grenzen wordt Europa met de dag groener, maar in minder welvarende landen investeren we miljarden in olie en gas. Ook Nederland steunt via staatsverzekeringen bedrijven die in Afrika vuile energie produceren. Activisten pikken het niet langer: ‘Verdient Uganda geen schone lucht?’
  • Zo houdt de vleeslobby Europa in haar greep (11-09-2020) – OneWorld 27Terwijl de EU praat over verduurzamen, gaan er nog steeds miljarden euro’s subsidie naar de zuivel- en vleesindustrie. Hoe valt dat te rijmen? ‘Veel leden van de EU-landbouwcommissie hebben nog een directe band met de agro-industrie.’
  • Hoe ‘blauwe trots’ KLM haar imago schoonpoetst (07-05-2020) – OneWorld
  • Nederlandse steun voor fossiele industrie dit jaar 4,5 miljard (14-09-2020) – NRC Handelsblad 28 De Nederlandse overheid geeft jaarlijks zeker evenveel uit aan steun aan fossiele brandstoffen als aan subsidies voor CO2-besparing. De fossiele subsidie nam de afgelopen jaren toe.
  • Het klimaatbos gaat in rook op (11-12-2019) – De Groene Amsterdammer 29 Vliegen zonder schaamte, klimaatneutraal autorijden. Volgens bedrijven als Shell en KLM is het prima mogelijk; gewoon de CO2-uitstoot compenseren in een exotisch bosgebied. Maar dan moeten die bossen wel blijven staan. En dat blijkt lang niet altijd het geval.
  • Fossiel verzekerd (01-07-2020) – De Groene Amsterdammer 30 Hoewel de Europese Unie met de Green Deal inzet op een energietransitie, blijven de individuele lidstaten de olie- en gassector met miljarden steunen. Zo staat Nederland garant voor nieuwe Mexicaanse olieplatforms en een olieterminal voor de kust van Oman.
  • De industriële lobby is ongelooflijk sterk’ (06-09-2017) – De Groene Amsterdammer 31 Het was bedoeld als financiële prikkel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen: het ETS. Maar de meeste grote industrieën in Nederland verdienen eraan zónder zich te hoeven inspannen.
  • Gokken met de wereld – (11-05-2017) -De Groene Amsterdammer 32 De Nederlandse industrie werkt nauwelijks mee aan het bestrijden van de klimaatcrisis, zo blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. Ze gaat vrolijk door met het uitstoten van broeikasgassen. Dat is erg slecht nieuws: zonder inspanning van de industrie is elk klimaatbeleid kansloos.
  • Deze machtige lobby zorgt ervoor dat Europa nog steeds voor gas kiest  (31-10-2017) – De Correspondent

Klimaat en economie

 

Klimaatonrecht

Klimaatoplossingen

Klimaatrampen

 

Klimaat en politiek

Heb je een tip, zoals een goede petitie? Je kan ook altijd mailen naar info@groenhuiswerk.nl.