Vanuit je stoel actievoeren
Actievoeren kost tijd. Tijd die veel mensen vaak niet hebben. Daarom hebben we hier een kort lijstje van dingen die je vanuit je stoel kunt doen om bij te kunnen dragen aan systeemverandering.
Hier is bewust gekozen geen acties aan toe te voegen die te maken hebben met jouw consumptie. Waarom wij dit vinden, kun je lezen onder Hoe werkt het? Of luister deze podcast, lees dit artikel, koop dit boek, of kijk in de bibliotheek van deze website onder het thema Greenwashing.
Via het initiatief Follow This kun je gemakkelijk een aandeel kopen in één van deze fossiele bedrijven en laten beheren door het collectief Follow This. Follow This dient vervolgens bij aandeelhoudersvergaderingen resoluties in die tot doel hebben Shell/BP/Total te vergroenen. Je kunt al vanaf €7,50 een aandeel kopen, dat ook echt van jou blijft. Een eventuele stijging of daling van de waarde van je aandeel komt dan ook bij jou terecht!
Koop hier meteen je aandeel of lees in een dit artikel van NOS.
Hoewel bijna alle partijen zich tot bepaalde hoogte bezig houden met klimaat, zijn er slechts een paar die zo ver willen gaan als werkelijk nodig is. Klimaatlabel Politiek heeft op basis van het stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer een ‘klimaatlabel’ opgesteld (zie onder).
Naast dat een politiek lidmaatschap (indirect) het klimaat steunt, is het ook een goede manier om achter je waarden te staan en je democratisch recht uit te oefenen. Daarnaast kun je door middel van het stemmen op moties en amendementen partijen een bepaalde richting op stemmen!
- Word lid van de Partij voor de Dieren
- Word lid van GroenLinks
- Word lid van D66*
- Word lid van Bij1
- Word lid van de PvdA
- Word lid van de SP
- Word lid van de ChristenUnie*
*Deze twee partijen scoren niet sterk op het klimaatlabel politiek. Desondanks plaatsen we deze partijen bij groene partijen. Deze partijen hebben (en hadden) erg ambitieuze klimaatvoorstellen, maar zijn door de de coalitie met de VVD en het CDA erg beperkt in hun doelen.
Let op: Onlangs zijn de klimaatplannen van een deel van de politieke partijen getoetst door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Hieruit bleek dat alleen de plannen van GroenLinks, D66 en PVDA genoeg zijn om hun eigen klimaatdoelen te halen. D66 en GroenLinks zijn het meest ambitieus: zij willen 60% minder CO2-uitstoot t.o.v. 1990, de PVDA 55%. Partij voor de Dieren, BIJ1 en de VVD deden niet mee aan de doorrekening. Lees meer hierover.
Geen tijd, maar wel geld? Misschien kun je doneren aan (één van) onderstaande organisaties:
- Vereniging Milieudefensie is de grootste en bekendste organisatie in Nederland die strijdt voor een groener en eerlijker samenleving. Milieudefensie zet zich op het moment onder meer in voor de klimaatzaak tegen Shell, het tegengaan van foute investeringen van banken en het organiseren van klimaatdemonstraties. Doneer of word lid.
- Fair Climate Fund, investeert en implementeert samen met partners klimaatprojecten. FCF concentreert zich op schonere koken- en herbebossingsprojecten, met een nadruk op het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden.
- Urgenda is bekend om de klimaatzaak die het heeft aangespannen (en gewonnen) tegen de Nederlandse staat. Zij zetten zich in voor 100% duurzame energie in Nederland. Doneer hier.
- Fossielvrij NL is een burgerbeweging die de macht van olie-, kolen- en gasbedrijven doorbreekt. Doneer hier.
- Guardians of the forest is een alliantie van lokale gemeenschappen uit de Amazone, Brazilië, Indonesië en Meso-Amerika. Samen zijn ze de beschermers van 400 miljoen hectare tropische bossen over de hele wereld.
- Sea Shepherd is een organisatie die strijdt tegen de illegale visserij. Wat Sea Shepherd doet, komt mooi in beeld in de documentaire SeaSpiracy.
- Het actiefonds ondersteunt sociale bewegingen en actiegroepen, waar ook ter wereld, sinds 1968. Ze financieren acties, zoals demonstraties en stakingen, en vragen aandacht en steun voor politieke doelen. Doneer geld aan verschillende kleinschalige grass-root initiatieven. Doneer hier.
- Of doneer aan één van de andere organisaties bij groepen & organisatie.
Carbonkiller maakt het voor iedereen mogelijk om CO2-rechten te kopen. Deze worden bij aankoop door Carbonkiller vernietigd. Die CO2 kan dan niet meer door de industrie worden uitgestoten. Hoe meer mensen, bedrijven en organisaties CO2-rechten opkopen, hoe moeilijker het wordt voor de mega-vervuilers om nog CO2 uit te stoten. Ga naar de website en bekijk hier hoe het werkt.
EarthToday stelt tot doel 50% van de natuur te beschermen door land op te kopen en er vervolgens, simpelweg, niks mee te doen. Op deze manier beschermen ze nu al 1.300.000m² (and counting!) aan natuur. Vanaf €1.20 kun je al meedoen!
Van bank wisselen kan iedereen doen en scheelt een hoop. De bank waar jij je geld hebt staan bepaalt niet alleen of jouw geld bijvoorbeeld wordt geïnvesteerd in groene energie en initiatieven of in de fossiele industrie, maar ook of het gelieerd is aan corruptie of mensen- of wapenhandel. Met name de grotere banken zoals ING, ABN-Amro en de Rabobank scoren slecht op deze thema’s. Op de eerlijke geldwijzer kun je zien waarin jouw bank belegt.
Bron: www.eerlijkegeldwijzer.nl
Triodos en Volksbank komen als eerlijkst en meest groen uit de test. Overstappen van bank is heel gemakkelijk. Klik hier om direct naar de Triodos overstap service te gaan. Klik hier voor vragen en antwoorden van Triodos zelf en hier voor meer informatie over overstappen van de Consumentenbond. ASN Bank is onderdeel van Volksbank en staat ook bekend om zijn eerlijke beleggingen. Klik hier voor de overstapservice van ASN.
Voor meer informatie over de nut en betekenis van het wisselen van bank, kun je terecht bij dit artikel van de Klimaatgids van de Volkskrant, waar het nog even duidelijk wordt uitgelegd!
Er zijn meerdere redenen om over te stappen naar een groene energieleverancier. A.S.R. zet ze helder uiteen:
1. Je bespaart 4 ton CO2
Met een overstap op groene stroom bespaar je tot 4 ton CO2. Dat is vergelijkbaar met 28 keer naar Parijs vliegen. Zo levert jouw overstap van grijze naar groene stroom een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering.
2. Je helpt om Nederland te verduurzamen
Je betaalt je energierekening voortaan bij een bedrijf dat meehelpt om Nederland te verduurzamen. Als steeds meer mensen overstappen naar een écht duurzame energieleverancier, winnen deze bedrijven aan slagkracht. En dat betekent automatisch dat de bedrijven, die nu (ook) nog in kolencentrales investeren, het moeilijker gaan krijgen. Met jouw overstap investeer je in de winnaars van de toekomst.
3. Groene stroom is betaalbaar
Groene stroom is tegenwoordig even duur of zelfs goedkoper dan grijze stroom, stelt milieuorganisatie Wise. En iedereen kan overstappen, want ook mensen met een klein portemonnee hebben nu al een energieleverancier.
Kijk op consumentenbond.nl hoe je het gemakkelijkst kan overstappen en wat het verder inhoudt.
Hetzelfde gaat op voor verzekeraars. Zo investeerden Allianz, Nationale Nederlanden en Vivat bijvoorbeeld kort geleden nog in de verwoesting van de Amazone.
Pensioenfondsen doen dit vaak ook: ‘Pensioenfonds, wat doe je met mijn geld?‘ of ‘Ons grootste pensioenfonds betrokken kap regenwoud‘, beide van OneWorld.nl. Kijk bij ABP Fossielvrij van Fossielvrij NL en Groen Pensioen wat je kan doen!
Kijk hier waar jouw verzekeraar in belegt. A.S.R. komt hier het beste uit de test. Lees hier meer over A.S.R. en wat zij voor jou kunnen betekenen.
Milieudefensie heeft een online-community op veranderaars.milieudefensie.nl. Op deze website vind je o.a. webinars, (lokale) acties van de laatste campagnes, en financiële en juridische hulp om je eigen campagne te ondersteunen.
Petities zijn gemakkelijk vanuit je stoel te ondertekenen. Op onder meer de Goede Zaak, en petities.nl worden met regelmaat nieuwe petities gedeeld.
Petities hebben echter niet altijd zin, zo onderzocht BrandPunt.